Vogelparken in Europa

Vogelparken zijn, meer nog dan andere dierentuinen, mooie wandelparken met veel aandacht voor de vegetatie. Daarnaast hebben moderne vogelparken hallen en biotopen, waarin de dieren los rondvliegen. Ook worden er overal wel demonstraties gegeven en vogelshows georganiseerd.

Hieronder volgen een aantal vogelparken in Europa die tot de grootste en mooiste gerekend mogen worden. Het blijkt dan dat de Nederlandse liefhebber niet ver hoeft te reizen.

Weltvogelpark Walsrode
In Nedersaksen in Duitsland ligt het plaatsje Walsrode. Het is de thuisbasis van Weltvogelpark Walsrode, het grootste vogelpark ter wereld. Men kan er meer dan 4500 vogels van alle continenten en klimaatzones bewonderen, zowel buiten in de fraai aangelegde tuinen als in verschillende hallen. Ook is er veel aandacht voor het vogelleven in relatie tot de seizoenen.

Avifauna
Het populaire Nederlandse vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn heeft een uitgebreide collectie van meer dan 3000 vogels. Er zijn verschillende thema’s op het park te vinden, zoals de Filippijnse jungle, het Cubaanse brakwatermoeras, een nachtsafari en de nieuwe biotoop ‘De Pantanal’, naar het grootste moerasgebied ter wereld. Tevens kan men zelf Australische lori’s voeren.

Parc des Oiseaux
In de Franse Alpen, in het plaatsje Villars-les-dombes, ligt het Parc des Oiseaux. Dit is het grootste vogelpark van Frankrijk en een van de meest bezochte vogelparken in Europa. Er zijn meer dan 2500 vogels uit alle windstreken gehuisvest. Daarnaast zijn er met veel zorg speciale tuinen aangelegd, zodat het hier prettig wandelen is.

Papegaaienpark Veldhoven
Dit park is opgezet door het Nederlands Opvangcentrum voor Papegaaien (N.O.P.). Er wonen natuurlijk papegaaien in alle soorten en maten, maar ook tal van andere vogels. Dit park is kleiner dan de bovengenoemde, maar wordt onder kenners hoog gewaardeerd vanwege de bijzondere collectie aan zeldzame, exotische vogels.