Aquaria in Europa

Aquaria zijn deze eeuw erg populair. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de komst van spectaculaire onderwatertunnels. Inmiddels is er een soort van wedloop gaande onder aquaria: wie heeft de meeste inhoud, de langste tunnel, de meeste vissen en andere dieren? Het valt in alle eerlijkheid steeds moeilijker te zeggen.

Hieronder worden een aantal aquaria in Europa genoemd die zowel groot als bijzonder zijn.

L’Oceanogràfic
Verschillende aquaria in Europa claimen de grootste te zijn, maar de eer komt vrijwel zeker toe aan het architectonisch zeer fraai gebouwde L’Oceanogràfic in het Spaanse Valencia. Het park heeft zo’n 40.000 vissen en andere zeedieren, verdeeld over negen watertorens met ieder een eigen thema. De vissen zwemmen zowel binnen als buiten en er zijn meerdere ondergrondse watertunnels.

Turkuazoo
Turkije blijkt goed in het bouwen van adembenemende aquaria. Turkuazoo in Istanbul, dat in 2009 werd geopend, is momenteel het grootste met meer dan 25.000 dieren. Tevens ligt hier de Marine Sea Tube dat met zijn 90 meter één van de langste onderwatertunnels ter wereld is. De getoonde biotopen zijn grotendeels mediterraan en tropisch.

Ozeaneum
Het Ozeaneum in het Duitse plaatsje Stralsund in Mecklenburg-Vorpommeren heeft een ongebruikelijke collectie. Het is namelijk geheel gericht op vissen en dieren uit noordelijke wateren als de Noordzee, de Baltische Golf en de Poolzee. Ook is er een indrukwekkende walvistentoonstelling met replica’s op ware grote.

London Aquarium
Londen Aquarium is aangelegd in de County Hall, een historisch gebouw uit het begin van de 20ste eeuw. De vissen zwemmen er tussen de neoclassicistische zuilen door. Het aquarium is onderverdeeld in verschillende zones, die ieder een andere biotoop laten zien. Behalve de meer gebruikelijke biotopen van oceanen en tropische wateren, is er ook eentje van de rivier de Thames.